Fibră din polipropilenă

Fibra din propilenă, compoziția și avantajele ei

       Componența acestui materal–sunt niște fibre din polipropilenă foarte mici, care au o anumită lungime și un anumit diametru. Datorită utilizării fibrei din polipropilenă, o structurăde microarmare este creată în beton.

        Este necesar de menționat că rezultatul aplicării acestui material în beton este evident. În primul rând - posibilitatea reducerii semnificative a apariţiei fisurilor, se produce o creștere a rezistenței la încovoieri, extensii și se reduce considerabil riscul de stratificare. În plus, se reuşeşte de a evita fărîmiţarea și craparea, ce este de asemeni un factor destul de important. Fibra din polipropilenă permite de a extinde durata totală de exploatare, datorită sporirii rezistenței la ingheţ și dezgheţ.

        Fibrele din polipropilenă –sunt niste fire speciale destinate pentru a spori regiditatea și rezistenţa la fisuria betonului, mortarului, tencuielilor, betonului spongios,gaz betonului.

        Utilizarea fibrei din polipropilenă este foarte simplă, ea este preambalată în pungi într-o cantitate necesară pentru a fi adaugată în 1 metru cub de amestec finit (de obicei 600 gr). Se adaugă in cantităţile necesare la amestecul deja preparat (beton, mortar, tencuială, beton spongios) şi aproximativ 1-2 minute se amestecă. Amestecul obţinut este utilizat într-un mod obişnuit.

Descrierea generală a fibrelor din polipropilenă:

        Ele reprezintă nişte fire din polipropilenă care se adaugă în beton, beton spongios, mortar, tenchuieli, etc. La amestecarae, se distribuie uniform în întregul volum al amestecului și posedă efect de armare. Fibra este un aditiv eficient de armare pentru betonul spongios şi cel simplu. Este utilizat în toate tipurile de mortaruri din ciment, cînd este necesar de apreveni formarea fisurilor de deformaţie rezultate din impactul mecanic sau contracţie (de exemplu, la turnarea pardoselilor, şapelorsau la umlerea cofrajelor). Utilizarea fibrei permite de aevita lucrări de armare cu volum mare de munca.

        Particularităţi: îmbunătățește rezistența la șocurile mecanice; spre deosebire de plasa din metal întărește amestecul în toate direcțiile; posedă o aderență înaltă cu mortarul şi formează o masă omogenă.

Se adaugă în mortar la etapa de amestecare sau încele gata preparate.

Aplicaţii:

        Fibra din prolipropilenă este concepută ca o alternativă fibrelor metalice convenționale. Menirea ei de bază– sporirea rezistenţei la fisurările de contracţie a materialelor pe bază de ciment. Fibra se adaugă în timpul preparării mortarului sau betonului. Ea se distribuie uşor și uniform în întregul volum, creând o armare în tot spaţiul, ce prevene formarea și dezvoltarea fisurilor de contracţie. Deasemeni, îmbunătățește rezistența la încovoiere şi impact a articolelor finale.

 

Fibra este utilizată:

  • în producerea betonului spongios şi altor tipuri de beton celular (de neînlocuit la turnarea betonului spongios în cofraje, pardoseli, acoperișuri, coșuri de fum, etc.)
  • producerea constrstrucţiilor din beton, betonului decorativ
  • construcția de poduri, drumuri
  • producerea de mortare, tencuieli, soluții pentru construcţii

La adăugarea fibrelor în beton:

  • se evită apariția fisurilor de contracţie
  • se îmbunătăţeşte rezistența la abraziune
  • se exclude apariția deformaţiilor plastice, fisurilor, exfolierei suprafeței
  • crește rezistenţa la îngheț